Odessa is een havenstad in Oekraïne aan de Zwarte Zee. Het inwoneraantal bedraagt ongeveer 1,1 miljoen. Odessa ligt op de heuvels rondom een kleine haven, en is de op vier na grootste stad in Oekraïne. Het is de grootste stad aan de Zwarte Zee. Odessa is ook het bestuurlijke centrum van de ‘oblast’ (provincie) Odessa.

De eerste bewoning op het grondgebied van het huidige Odessa vond plaats in het vroege Paleolithicum. Vanaf de 8e eeuw v.Chr. ontstonden er in de regio prehistorische nederzettingen van de Indo-Europese Cimmeriërs, die op den duur verdreven werden door respectievelijk de Iraanse semi-nomadische Scythen en Sarmaten en nog later door Grieken en Slaven. In de tijd van het Kievse Rijk werd het gebied bevolkt door stammen van de Oelytsji en Tyvertsi. Tussen 1239 en 1240 veroverden de Mongoolse hordes van de Gouden Horde het gebied. Begin 15e eeuw werd het gebied overgedragen aan het GroothertogdomLitouwen door Tataar Haci Giray die er het Kanaat van de Krim stichtte onder bescherming van het groothertogdom tegen de Gouden Horde.

De plaats Odessa stond toen bekend als Khadjibey en was onderdeel van de regio Dykra. Die regio was dunbevolkt en bestond voornamelijk uit onbewoonde steppes.

Na 1529 kwam Khadjibey (Odessa) onder direct bestuur van het Ottomaanse Rijk en werd toen onderdeel van de regio Jedisan en bestuurd vanuit de Silistra eyalet (Özi eyalet). Halverwege de 18e eeuw bouwden de Ottomanen een fort in Khadjibey dat ze Eni-Dunia (Turks: Yeni Dünya; letterlijk “nieuwe wereld”) noemden. Tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1787 tot 1792 veroverde op 25 september 1789 een Russisch regiment, gesteund door Oekraïense Zwarte Zee-Kozakken, Odessa en het fort Eni-Dunia voor het Russische Rijk. Deze troepen stonden onder het bevel van een Spaanse majoor-generaal in Russische dienst, genaamd José de Ribas (Russische naam: Osip Michailovitsj Deribas), waarnaar de belangrijkste straat van Odessa; woelytsja Deribasivska is genoemd. Het gebied werd uiteindelijk overgedragen door de Ottomanen bij het verdrag van Jassy (Iaşi) in 1792, waarna het onderdeel werd van Novaja Rossija (“Nieuw-Rusland”).

Tot zo ver Wikipeda. Nu over naar de realiteit van vandaag. Op 2 mei zijn lees_verder_knop